Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

WINTER RUN vrcholil slunečným závodem v Praze

Osmičku vyhráli Vaš a Lajdová

Osmičku vyhráli Vaš a Lajdová

Jaro je tady. Symbolicky byl poslední letošní závod seriálu innogy WINTER RUN za slunečného počasí a bezvětří. Takové podmínky běžci a běžkyně za dosavadních devět ročníků zimního běhu v Praze ještě nezažili a tak není divu, že si závod skvěle užili.

Praha se už před startem zařadila mezi ty závody, které hlásily vyprodané dětské závody. Dětí bylo moc a to byl ostatně důvod, proč nejdříve běžely jen ti nejmladší talenti do šesti let a pak se vydali na trasu 400 metrů sedmiletí s osmiletými. Následně pak běželi ještě osm set metrů ti starší. 

Po nich se pak na start postavili ti, kteří měli v plánu zaběhnout co nejrychlejší kilometr, a tentokrát byla konkurence vynikající. Nejrychlejší byli dva borci v barvách NIGHT RUN TEAM, vyhrál Vitalij Reznik (3:00.29), druhý byl Otto Císař (3:08.49) a na stupních vítězů je doplnil Lukáš Procházka (Svídnický extrém) za čas 3:09.31. Čas 3:30, který by na prvních čtyřech letošních závodech stačil na stupně vítězů sprintu, někde i na vítězství, a v Olomouci na páté místo, v Praze pokořilo hned osm nejrychlejších. 

Hodinu před polednem pak vyběhlo na vyprodanou „čtyřku“ téměř šest set běžců a běžkyň. Přestože ještě před polovinou běželi vedoucí Lukáš Kužel (BEST:TIME) a Jan Vaníček (MIZUNO TEAM / NIGHT RUN TEAM) bok po boku, nakonec první jmenovaný vyhrál v řase 13:34.20 o dvaačtyřicet vteřin, Vaníček však byl přesto vítězem a to v kategorii M1. Třetí byl pravidelný účastník seriálu innogy WINTER RUN Jiří Chyba (Nutrend Specialized), zaběhl čas 14:18.91.

Nejrychlejší ženou, nebo spíše dívkou, byla Martina Chudová (ročník 2013) na dvanáctém místě, která však běžela v rodinných týmech, které s Martinem Chudo vyhrála. Vítězka kategorie MJZ tak byla Anna Eliška Milfait (DUKLA PRAHA) v čase 16:31.41. Kategorii Z1 vyhrála v čase 16:15.55 tradiční účastnice pražského závodu innogy WINTER RUN Simona Nekolová (Night run team), deset vteřin před ní finišoval nejrychlejší junior Martin Němčák z TJ Sokol Troubky.

Kategorii M3 vyhrál na trati měřící 4,2 kilometry v čase 16:32:23 David Korgo z FÉNIX sport Blansko, Z2 pak o pár desetin vteřiny pomalejší Martina Mazáčová (NN Night Run Team) jindy závodící v rodinných týmech. V kategorii Z3 nenašla přemožitelku Sylvia Hrádocká, v jejím případě se stopky zastavily na výsledných 18:02.91.

Závod na osm kilometrů měl jen o pár startujících méně než kratší trasa a s přehledem vyhrál David Vaš závodící za MIZUNO TEAM. Necelých osm a půl kilometru zaběhl za 26:39.85. „Za čtrnáct dní běžím v Pečkách a chtěl jsem otestovat formu, to se podařilo. Trochu mě mrzelo, že nebylo s kým běžet, Jáchym Kovář byl trochu nastydlý a běžel štafetu, ale když jsem koukal na jeho tempo, tak bych mu asi nestačil. Ale udržel jsem rovnoměrné tempo a těším se na sezónu,“ zhodnotil vítěz.

Za ním do cíle doběhla hvězdná štafeta, když čas 28:51.58 zaběhli společně Jan Vaníček a Vitalij Reznik. Druhý jmenovaný si z Prahy odvezl tři medaile, kromě zlata ze sprintu a štafety bral ještě stříbro na 4 kilometrech. Třetí celkově doběhla další rychlá štafeta, tentokrát ve složení Peter Ľubušký a Ivan Pavlík (ŠKP Bratislava, Zlatí bažanti). Zaběhli 29:24.85.

Na čtvrtém místě, druhý mezi těmi běžícími dva okruhy a hlavně první v kategorii M40 doběhl Jiří Chyba, jeho čas byl 29:56.88. Osmá celkově byla nejrychlejší žena Tereza Lajdová, zaběhla 30:44.13. V kategorii M50 vyhrál díky času 31:23.00 Petr Lochman (Lochnesky) častý účastník běhů pod taktovkou Tomáše Pavla. Další zlato získal také Martin Němčák, tentokrát za čas 32:16.03. V kategorii Z40 vyhrála Martina Pohořalá (#gladiatorraceteam), zaběhla 34:17.92, v Z50 Blanka Lochmanová (Lochneska) díky času 36:00.82 a v Z12 Amálie Lampová, její výsledek byl 38:08.31. 

Závod se líbil, i díky slunečnému počasí byli všichni samý úsměv, atmosféra na Ladronce byla prostě skvělá. A o čas v cíli kolikrát ani nešlo. „Pan Fofrklacek děkuje, že jste mu dovolili za 41 minut odpajdat s holemi celou trasu,“ napsal na facebook třeba Pavel Růžička, který se účastnil s berlemi. 

Po posledním závodě došlo také na vyhodnocení Českomoravského poháru v zimním běhu, ocenění dostali unikátní ledové kry. Na krátkých tratích byli nejlepší Melánia Baliaková s pěti výhrami z šesti závodu, dále vystoupali na nejvyšší stupínek Jan Vaníček, Martin Pisar, David Hanke, Kateřina Štorcová, Ondřej Felcman, Lenka Císařová a Šárka Menclová. 

Jan Vaníček zaujal nejen výsledky, když bral medaile ve sprintech, na krátkých i dlouhých tratích a také ve štafetě, ale rovněž tím, že i v největší zimě běhal bez trička. „Mně je vedro, zima je mi jedině na ruce,“ usmál se při dotazu na tento styl, který dle vlastních slov praktikuje už šest let. Že na stupních vítězů sundal triko i druhý Pavel Hanáček ho potěšilo. 

Byl na pěti závodech, vynechal jen klání v Ostravě. „Počítám, že kolem sedmi vítězství mám,“ ohlédl se za letošním rokem při dotazu na počet výher. „Miluji cestování, je tady skvělá atmosféra, bavilo mě jezdit za přáteli, za závodníky a za organizátory, je to perfektní tým, který jsem zatím nezažil, a jsem rád, že jsem jeho součástí,“ vysekl poklonu pořadatelům s tím, že se mu nejvíce líbila trať v Praze. 

Rozdávaly se také ceny za umístění na dvojnásobné distanci. Ve svých kategoriích dokázal Jiří Chyba vyhrát všech pět závodů, kterých se zúčastnil, Blanka Lochmanová a Petr Lochman pak vyhráli čtyři závody ze čtyř startů. První místa v kategoriích brali i Petra Vargová, Martin Němčák, Adéla Cekulová a Lukáš Procházka. 

S závodem i celou sezónou byl spokojený i šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel. „Innogy WINTER RUN byl rekordní, pět z šesti závodů mělo rekord, odstartovalo nám skoro šest tisíc účastníků,“ sdělil jen pár dní poté, co byly jeho závody oceněny druhým místem mezi běžeckými seriály v Česku. 

Třebaže seriál innogy WINTER RUN končí, dlouhá pauza pořadatelský tým nečeká. „Teď směřujeme k Česko běží modře druhého dubna a pak k NN NIGHT RUN,“ informoval, jaké další závody mohou běžet ti, kterým se líbila organizace zimní běhů. Noční běhy začnou 20. dubna v Ostravě.

Sdílet