Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Konečně - Richard Bednář v Brně poprvé vyhrál

Pohodová atmosféra v areálu Hněvkovského Brno Jih, stovky nadšených běžců, které neodradila ani odpolední dešťová přeháňka a hlavně pak první vítězství tradičního účastníka závodu NN NIGHT RUN Richarda Bednáře. To byl ve zkratce další díl běžeckého seriálu NN NIGHT RUN v Brně.

Pohodová atmosféra v areálu Hněvkovského Brno Jih, stovky nadšených běžců, které neodradila ani odpolední dešťová přeháňka a hlavně pak první vítězství tradičního účastníka závodu NN NIGHT RUN Richarda Bednáře. To byl ve zkratce další díl běžeckého seriálu NN NIGHT RUN v Brně.

Během odpoledne nejprve závodily v rámci innogy kids cupu děti, které si už na tento seriál za pět let zvykly. Nikoho tak nepřekvapilo, že se jejich účast počítala na stovky. Podobný počet startujících – dětí i dospělých – se pak vydal na dvoukilometrovou trasu Sberbank Family Runu. Za krásného zapadajícího slunce účastníci v popředí běželi a ti za jejich závody zvolili indiánský běh nebo se prostě v klidu prošli. Proč ne. Celkem se v Brně vydaly stovky startovních čísel, jejich počet se dokonce blížil k osmnácti stovkám. To je opět výrazný skok oproti loňsku. „Myslím, že pomohl jiný termín, krásné počasí a úžasný areál,“ odhaduje Tomáš Pavel, šéf organizačního týmu.

Hlavní program pak začal s blížící se tmou, když ve čtvrt na devět odstartoval AVON BĚH. Hned po startu vystřelil do vedení Richard Bednář reprezentující Night Run team a uháněl za svým prvním vítězstvím. Krok s ním zpočátku držel Tomáš Kulísek, pak ale i on trochu ztratil. Čas vítěze 18:21.60 je navíc letos nejrychlejším časem závodu na pět kilometrů. Přestože k němu pomohla rychlá trať podél vody, zaslouží poklonu.

„Jsem unavený, ale zároveň jsem rád, že jsem konečně dobil první místo. Za čtyři roky, co běhám Night runy, se mi to nikdy nepodařilo a teď to konečně přišlo,“ řekl vítěz po doběhu. „Pětky jsem začal běhat až letos, byl to můj druhý oficiální závod na pět kilometrů. Běželo se mi parádně, koupil jsem si nové boty a dneska jsem je otestoval – super,“ radoval se po vyhlášení výsledků populární „Ríša“. Opět absolvoval i závod na deset kilometrů, v něm skončil čtvrtý. Start byl jen hodinu po startu toho předchozího. „Při šestém, sedmém kilometru už je ta pětka znát,“ přiznal v cíli. Navíc v Brně běžely i děti a tak se těšil, že z medailí složí celou velkou plaketu.

Druhý doběhl Tomáš Kulísek (Štefko Running Team), který měl ztrátu necelý dvanáct vteřin a třetí v cíli byl Nikola Šťourač (Konrad Tools Tram – Mizuno) v čase 19:07.20. Perličkou je, že všichni muži na stupních vítězů jsou rok narození 1985. Nejlepším běžcem do 23 let byl s časem 19:41.60 pátý Roman Zlámal, mezi veterány pak Petr Mrázek z klubu SK Hasiči Brno, zaběhl čas 21:37.30.

Mezi ženami jasně vyhrála domácí Barbora Kopřivová závodící za TJ Sokol Přísnotice, která seriál nočních běhů celkem pravidelně objíždí. „Počasí bylo parádní, trasa také parádní, jsem tady doma, takže jsem se snažila běžet nejlépe, jak dokážu a jsem ráda, že jsem vyhrála,“ usmívala se po doběhu.  Potěšilo jí vítězství i desáté místo v absolutním pořadí. Občas se sice ohlédla, ale zbytečně – soupeřky byly daleko za ní.

Nejblíže jí byla čtrnáctá Viktoria Berčíková (21:55.30), vítězka rodinných týmů. Na stupních vítězů se tak ukázaly Lenka Butorová (NN1617), která zaběhla čas 22:41.90 a Katerina Müllerová z Night Run teamu v čase 22:47. Jen o necelé tři vteřiny pomalejší než Lenka Butorová byla Monika Rusínová, vítězka veteránek. Nejrychlejší mladou běžkyní pak byla Karolína Ročková, která se s časem vešla pod třiadvacet minut (22:59.70).

Závod na deset kilometrů se již odehrával pod rouškou tmy s povinnými čelovkami. Do vedení se hned po startu dostal Petr Dorňák, který nakonec v čase 33:52.50 zvítězil. „Očekával jsem první desítku a je z toho první místo, cítím se výborně. Podobný noční běh jsem běžel poprvé, jsem fakt překvapený,“ neskrýval v cíli nadšení. Závod si přitom vybral zejména proto, že neměl zrovna žádný z překážkových běhů, na které se soustředí. Možná mu pomohlo i to, že během dne nemá příliš času běhat. „Běhám hodně často brzy ráno nebo pozdě večer. Možná to je výhoda, ale hlavní je trénink,“ myslí si. Druhého Zdeňka Hrabovského porazil o necelých 38 vteřin, třetí Jan Kolář pak zaběhl čas 35:49.30.

Skvělý výkon předvedla vítězka žen Eva Skříčková. Zaběhla čas 37:41.10 a v cíli si mohla vydechnout. „Teď už se cítím dobře, během závodu to bylo trochu trápení,“ uvedla po doběhu.  Čas dle svých slov moc neřešila, jen držela tempo jiného běžce a pak byla příjemně překvapená. Na stupně vítězů pak málem nepřišla. Skládala totiž stan Mizuna, kde o víkendu pomáhala a domnívala se, že se stále ještě vyhlašuje závod na pět kilometrů. Dlouho stála na „bedně“ osamocená druhá Lenka Kohnová (BěhejBrno.com/Salming), která zaběhla čas 38:18.60, nicméně třetí Pavlína Jordánová z Veselí nad Moravou si svojí cenu za třetí místo (40:12.30) převzít nepřišla.

Závod měl bohatou účast, přestože měl o konkurenci postaráno. Někteří běžci dali jistě přednost pochodu Praha – Prčice, jiní se vydali na půlmaraton do Karlových Varů. Martin Vodrážka z Mostu dal přednost Brnu a udělal dobře – v čase 38:22.50 vyhrál kategorii padesátníků. „Baví mě to, NN Night Run má jinou atmosféru než závody přes den, kde jsou běžecké hvězdy včetně Keňanů. Přitom jsou tu dobří běžci, pobavíme se s amatéry,“ chválil noční běhy. Výhra ho samozřejmě potěšila. „Jsem rád, že jsem dneska vyhrál svoji kategorii. Běželo se mi lépe než minule, kdy jsem měl ještě drobné zranění, natažený sval. Dneska už to bylo v pohodě,“ řekl. Další závod bude mít doma, kde se pokusí zopakovat výhru. „Ale bude to těžký, soupeři jsou dobří a pořád jich přibývá,“ odmítá roli jediného favorita.

V Mostě se ale poběží až jedenáctého srpna. Nyní má NN Night Run na programu letní přestávku, která má jednoduchý důvod. „Slunce zapadá později a ve městech je noční klid od deseti hodin, takže bychom uspořádat závod nestihli,“ vysvětluje šéf organizátorů Tomáš Pavel, proč bude nyní následovat pauza a zároveň přidává tip na změnu: „Nyní připravujeme cyklistický závod Bikero Cyklomaraton Hradec Králové, který je za čtrnáct dní 3.6.2018. Doporučujeme běžcům, aby si zkusili i jiný sport.“ Do Mostu se ale už nyní těší, když říká: „Most je malé město s velkým počtem účastníků.“

Akce by se neobešla bez záštit primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála a europoslance Tomáše Zdechovského. Akci finančně podpořilo statutární město Brno, Zdravý Jihomoravský kraj a městská část Brno Jih.

Sdílet

Galerie